Annemieke Hoyer, Manager Learning & Development over de rise and shine van het Traffic4u Online Marketing Traineeship

Facebooktwitterlinkedin

Annemieke Hoyer. Manager Learning & Development bij Traffic4u. Al jaren een vast baken voor jonge trainees in de snelle online marketing wereld. Verantwoordelijk voor de opzet en professionalisering van het Online Marketing Traineeship van Traffic4u. Ambitieus, doordacht en trots op de generatie consultants die nu bij Traffic4u rondloopt. Wij voelden haar aan de tand over waarom iedere afgestudeerde met interesse voor online marketing het Traffic4u Online Marketing Traineeship zou moeten overwegen.

 

Annemieke, stel jezelf eens kort voor.

Wie ben je? En wat is je rol bij Traffic4u?

“Ja, laten we beginnen. Ik ben Annemieke. Geboren en getogen Groningse. Moeder van twee dochters van 4 en 7 jaar. Na mijn studie Bedrijfskunde ben ik 12 jaar geleden als SEA consultant begonnen bij Traffic4u. Daarna ben ik Teammanager geworden en inmiddels ben ik doorgegroeid naar Manager Learning & Development. Dit houdt in dat ik me bezig houd met de persoonlijke ontwikkeling van onze medewerkers. Dat doe ik door het geven van trainingen en coaching en door middel van het ontwikkelen van diverse development programs, waaronder dus het Online Marketing Traineeship.”

 

Ah, je hebt dus al een hele geschiedenis bij Traffic4u.

Waarom is het voor Traffic4u zo belangrijk om trainees op te leiden?

“In 2012/2013 liepen we er tegenaan dat er op Hogescholen en Universiteiten nog altijd weinig aandacht werd besteed aan online marketing. Dus kandidaten die bij ons solliciteerden hadden echt nog weinig kennis van online marketing. Daar zit overigens nu wel verbetering in, zo heeft de Hanzehogeschool nu bijvoorbeeld een minor online marketing. Maar goed, daarom bestond destijds wel de behoefte om iedereen die bij ons binnenkwam een op maat gemaakt traineeship te bieden, waarin we zelf het gewenste kennisniveau en onze werkwijze konden verwerken.  Die behoefte bestaat overigens nog steeds en vandaar dat we ons traineeship de afgelopen jaren verder geprofessionaliseerd hebben.

De eerste trainee is gestart in 2013. In 2014 is het traineeship in een stroomversnelling geraakt, want vanaf dat moment is er elke maand iemand gestart.”

 

“Waar ik trots op ben is dat we traineeships echt op maat maken. Ik kijk naar het individu. Op welk specialisme gaan we ons focussen? Wat wil iemand leren? Het traineeship is beslist niet in beton gegoten, maar altijd in ontwikkeling en afgestemd op de trainee zelf”

 

Tof! Wat kun je ons vertellen over de opzet van het traineeship?

“We bieden twee varianten van het traineeship aan. Bij de brede variant leer je in twee blokken van zes maanden in totaal vier disciplines kennen. Deze variant is geschikt voor mensen die zich breed willen oriënteren en in de toekomst Online Marketing Manager willen worden. Daarnaast bieden we een gespecialiseerde track aan waarbij je alles leert over één discipline, bijvoorbeeld SEA, Display of Social. 

Waar ik trots op ben is dat we inmiddels echt traineeships op maat maken. Uiteraard is er een aantal vaste bouwstenen, maar ik kijk vooral naar het individu. Op welk specialisme gaan we ons focussen? Wat wil iemand leren? Je begrijpt, het traineeship is niet in beton gegoten. Na een half jaar kijk je samen met je mentor of je de milestones hebt behaald en waar je de focus voor het komende half jaar op gaat leggen. Zo maken we ook het tweede halfjaar boeiend en relevant voor trainees.“

 

Wat kunnen afgestudeerden van het Online Marketing Traineeship van Traffic4u verwachten?

“Iedere trainee start met een onboarding periode. Je maakt kennis met je team, met je Online Marketing Manager en je mentor. Ook bezoek je het kantoor van IPG Mediabrands in Amsterdam, waar wij onderdeel van zijn. In de eerste maand moet je ook een Google examen halen en je passie presentatie geven. Een mooie manier om jezelf al even te laten zien. Door middel van blended learning kom je in aanraking met verschillende leermethoden. Zo geven onze consultants je training, volg je online een cursus binnen het internationale e-learning platform Flite , behaal je diverse certificaten, lees je een aantal boeken, geef je presentaties waarbij collega’s je kritische vragen stellen en volg je een time management training.

Tijdens het traineeship voer je ondersteunende werkzaamheden voor de Consultant uit. Later in het jaar krijgt dit een steeds prominentere rol. Op deze manier bieden we trainees een gevarieerd programma wat hen voorbereid op de rol van Consultant.

Als afsluiting van het traineeship vragen we de trainees een mediaplan te ontwikkelen en te presenteren (voor trainees die het brede traineeship hebben gevolgd) of werk je een klantcase uit (voor trainees die de meer specialistische track hebben gevolgd). Dat is echt jouw moment om te laten zien wat je allemaal geleerd hebt in je traineeship.

Je begrijpt dat er een forse uitdaging voor onze trainees ligt. Maar ze worden ook intensief begeleid. Iedere trainee heeft een mentor en ook ik spreek de trainees maandelijks om te bespreken hoe het traject en de persoonlijke ontwikkeling verloopt. Zo creëren we veel kansen om het maximale uit onze trainees te halen.“

 

Over welke eigenschappen beschikt een goede trainee?

“Goede vraag. Bij Traffic4u zijn we net als onze klanten resultaatgedreven. Het tempo in het traineeship ligt dan ook behoorlijk hoog. Dus zoeken we mensen die stevig in hun schoenen staan en graag veel willen leren en hard willen werken. Je moet durven zeggen wat je vindt en wat je nodig hebt. Ook moet je goed kunnen nadenken over het WHY. Dit speelt een grote rol in alles wat we doen. Je klant gaat je namelijk ook kritische vragen stellen, dan moet je goed kunnen uitleggen waarom je een bepaald advies geeft.”

 

“ Traffic4u is vaak een springplank voor talent gebleken”

 

Hoe ziet de periode na je traineeship eruit?

“Traffic4u heeft een duidelijk groeipad voor haar trainees. Na je traineeship stopt het niet, maar gaat het juist beginnen. We willen heel graag dat mensen 5 á 6 jaar bij ons blijven en bieden dan ook voldoende uitdaging. Onze ervaring is dat je in die 5 á 6 jaar zo ontzettend veel leert. Trainees die het traineeship afgerond hebben, groeien door naar de functie van Consultant. Dan begint het echte werk zeg ik weleens, want dan ga je echt zelfstandig met je eigen klanten aan de slag. Een intensief jaar. Daarom adviseren we ook je dan te focussen op één dienst, ook al heb je dat brede traineeship gedaan. Al tijdens dit jaar pakken we het profiel van het volgende niveau erbij, onder het mom van “dress for the job you want, not the job you have”. Op het moment dat je dat aankan, groei je dan ook door naar die functie om uiteindelijk onze klanten van strategisch advies te kunnen voorzien. Daarna kan je verschillende kanten op. Je kan de leidinggevende kant op, dan groei je door naar de functie van Online Marketing Manager. Als je je echt inhoudelijk wil specialiseren in één van onze diensten, kun je Product Specialist worden. De springplank voor de functie van Product Manager. Ook kan je nog doorgroeien naar Online Marketing Strateeg. Een hele interessante functie, waar ook steeds meer behoefte aan is. Mogelijkheden genoeg dus.

 

Wat we zien is dat consultants, ooit gestart als trainee, bovengemiddeld goed in de markt liggen voor bepalende posities in het digitale marketing landschap, zoals E-commerce Manager of Head of Digital. Ook bestaat er de mogelijkheid een overstap te maken naar één van de andere labels van IPG Mediabrands. Zo kun je zelfs internationaal je carrière vervolgen. Beide zien we geregeld. Zo is Traffic4u vaak een springplank voor talent gebleken.”

 

“Trainees zijn na al die jaren echt onderdeel van onze cultuur geworden”

 

Waarom zou je in een traineeship starten en niet in een startersbaan bij een andere organisatie?

“Het traineeship is een goede overgang gebleken van studie naar het werkende leven. Trainees gaan direct aan de slag, maar persoonlijke ontwikkeling staat centraal. In je traineeship ga je heel bewust met je ontwikkeling om. Je leert dingen, daar word je op getoetst en je ontwikkelt je weer verder. Je rolt echt in een programma waar je werkt en leert tegelijk en krijgt hier ook de juiste begeleiding bij. De tijd en aandacht die wij in het traineeship steken is uniek en kenmerkend voor ons traineeship. Trainees zijn na al die jaren onderdeel van onze cultuur geworden. Hoe anders kan het zijn in een startersfunctie bij een andere organisatie. In een dergelijke functie ga je aan het werk, zonder dat er een opleidingsprogramma aan ten grondslag ligt, dat maakt het verschil.“

 

Klinkt goed allemaal.

Mogelijkheden en uitdaging genoeg. Maar is het ook een beetje een gezellige boel bij jullie op kantoor?

“Ja absoluut. We hebben veel momenten dat we samen leuke dingen doen. Dit wordt altijd erg gewaardeerd en bovendien heeft het ook een positieve invloed op ons resultaat. Zo bieden we onze trainees een afstudeerborrel aan bij het afronden van het traineeship, echt een feestje om het succes te vieren! We hebben ook een actieve personeelsvereniging die sowieso ieder kwartaal een leuke activiteit organiseert en daarbij kun je deelnemen aan teamuitjes. En oh ja, de tap gaat iedere vrijdag open. Ook niet verkeerd 🙂 Het leuke is dat mensen ook zelf initiatief nemen om elkaar beter te leren kennen. Zo wordt er bijvoorbeeld op kantoor gegeten en daarna gesport bij Plaza Sportiva, waar we allemaal een abonnement hebben.“

 

Stel, ik heb dit gelezen en denk…. dit is net iets voor mij.

Wat moet ik dan doen?

“Vooral contact met ons zoeken. Je kan dit het beste doen via onze werken-bij Traffic4u site. Hier kan je solliciteren voor het traineeship. We zoeken mensen op HBO/ WO niveau met een commerciële marketing en/ of data achtergrond. Denk vooral na over waarom je zo graag als consultant aan de slag wil. Dus waarom je bij een bureau wil werken en niet bij een adverteerder.  Dat zijn twee heel verschillende dingen. Ik merk dat afgestudeerden dat soms nog moeilijk onder woorden kunnen brengen. En voor de rest zou ik zeggen: kom gewoon met ons in contact en wie weet wat er mogelijk is. Wij zijn klaar voor nieuw talent!”

Meer weten over het Traffic4u traineeship? http://werkenbijtraffic4u.nl/

Of volg ons via Instagram of Facebook