De mythe van de keywords meta tag

Facebooktwitterlinkedin

De keywords meta tag… In menig CMS is dit de plek om je keywords in te vullen. Het resultaat zou een hogere positie in de zoekresultaten zijn.

Dit is niet het geval. Toch krijgen wij nog steeds vragen als: “Werkt het echt helemaal niet? Of helpt het misschien toch een beetje?” en “Optimaliseren doe ik onder andere door keywords toe te voegen in de meta tag. Of werkt dat niet?”. Daarom voor de duidelijkheid nog even de waarheid achter de keyword meta tag in het kort…

Hoe gaat Google te werk?
Voordat een pagina naar voren kan komen in de zoekresultaten moet Google de pagina indexeren. Dat wil zeggen: het onderwerp van een pagina bepalen en de pagina opslaan onder het keyword dat volgens Google relevant is. Ook de keywords meta tag wordt hierbij opgeslagen.
Als ik vervolgens iets opzoek in Google, bekijkt de zoekmachine welke pagina’s passend zijn. In de meeste gevallen zijn dit pagina’s die de woorden bevatten waar je op gezocht hebt en/of pagina’s die extern gelinkt worden met een bepaald woord. Het zoekmachine algoritme zet de pagina’s vervolgens op volgorde van relevantie. De keywords meta tag speelt hierbij geen rol.

Waarom niet?
In het kort: er werd te veel gebruik gemaakt van deze tag door spammers. Het is dan ook de ideale plek om te spammen; de zoekmachine ziet de keywords, maar je bezoeker niet. Op die manier kun je de zoekmachine doen geloven dat een pagina gaat over Britney Spears en Madonna, terwijl je eigenlijk gewoon een vakantie naar Spanje probeert te verkopen.

Bekijk de video
Maandag 21 september 2009 heeft Google officieel op hun eigen Google Webmaster Central Blog verklaard bij de ranking van pagina’s geen rekening te houden met de keywords meta tag. Bekijk de video over de keywords meta tag van Google

4 reacties

 • Martin Brouwers 10 juni 2010 at 15:06

  leuk geschreven, leest lekker weg. Jammer dat er niets nieuws in staat.

 • Eugene 15 juni 2010 at 14:32

  Keywords invoeren in je CMS doe je ook voor je interne zoekmachine van de website zelf.

  Niet alles draait om Google, toch? Of… 🙂

 • Maaike 15 juni 2010 at 16:22

  @ Eugene: bedankt voor je reactie! Ik heb het hier puur over de zoekresultaten van Google en niet over zaken als de interne zoekmachine, omdat dat ook de vraag is die wij vaak krijgen: “werkt dit voor Google?”. Uiteraard draait niet ALLES om Google. 🙂

 • Leendert 2 juli 2010 at 20:22

  Niet alleen een intern zoeksysteem, ook andere zoekmachines gebruiken ze nog wel, denk aan Bing. Idd draait niet alles om Google.

Het is niet mogelijk om te reageren.