Google AdWords Professional examens vernieuwd

Facebooktwitterlinkedin

Sinds 1 januari heeft Google de opzet voor het Google AdWords Professional (GAP) examen drastisch gewijzigd. Het oude examen bestond uit één toets van zo’n 100 vragen (door de jaren heen varieerde het aantal vragen). Door de vele wijzigingen in AdWords de laatste jaren en de verdere professionalisering van de SEA markt, voldeed dit examen niet meer aan de eisen.

In de nieuwe opzet is het GAP examen opgesplitst in 2 examens: een ‘fundamentals’ gedeelte en een ‘advanced’ gedeelte.

Het fundamentals examen gaat in op, zoals de naam al zegt, de basisonderdelen van adverteren met Google AdWords. Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn het opzetten van een account, het schrijven van advertenties, de Quality Score en het optimaliseren van campagnes.

Het advanced examen gaat nog een stapje verder en is vooral bedoeld voor adverteerders die meerdere accounts beheren. Er zitten bijvoorbeeld een aantal vragen in over Master Client Centers, de AdWords API en het adverteren in meerdere landen.

De nieuwe examens kenmerken zich door meer inzichtvragen en minder echte feitenkennis. Zo wordt bijvoorbeeld niet langer meer gevraagd of je ook met een Diner Club Card kunt afrekenen in AdWords. Beide examens bestaan uit 120 multiple choice vragen die in 2x 120 minuten beantwoord moeten worden. Het fundamentals examen moet met een score van minimaal 85% worden afgerond. Voor het advanced examen is dat 80%.

Naast de genoemde twee examens komen er ook nog specifieke toetsen over display advertising op het inhoudsnetwerk en het gebruik van (Google) Analytics in combinatie met AdWords. Deze zijn op dit moment echter nog niet beschikbaar.

Geldigheid oude professional status

Het oude GAP examen is nog geldig tot en met juni 2010. Daarna vervallen deze en moet het nieuwe examen zijn gedaan om nog als officieel AdWords professional door het leven te kunnen gaan. Binnen Traffic4u hebben alle Search Advertising consultants inmiddels beide examens succesvol afgerond.

Zelf het nieuwe examen maken? Bereid je dan voor door het  AdWords helpcentrum goed te bestuderen of volg een AdWords Professional Training.

Het nieuwe examen maken kan hier: https://adwords.google.com/professionals/

3 reacties

 • MarketSharer 7 april 2010 at 10:27

  Kleine correctie: Je huidige GAP status blijft gewoon geldig hoor: https://adwords.google.com/support/select/professionals/bin/answer.py?hl=nl&answer=162926

 • MarketSharer 27 april 2010 at 22:47

  Oeps. Krijg net een mailtje van onze Google vrienden: Je moet binnen 6 maanden vanaf nu (27-04-2010) een hernieuwd en verzwaard examen afleggen…, of eigenlijk 2 examens , het basis examen plus minimaal 1 van 3 gespecialiseerde examens.

  Budget-eisen voor Company nu gezakt naar 10.000 EUR,budget-eis voor individual vervalt. Nou Nou wat een pret !

 • David van Dam 28 april 2010 at 09:30

  Bedankt voor de aanvulling MarketSharer. Gisteren zijn de nieuwe GAP statussen bijgewerkt. Als je, zoals je zegt, het nieuwe basisexamen en 1 van de gespecialiseerde examens hebt afgerond, dan mag je jezelf GAP-er 2.0 noemen. En anders wordt het de komende maanden nog even studeren. De examens zijn goed te doen overigens!

Het is niet mogelijk om te reageren.