Hey online marketeer, ruim je etalage eens op!

Facebooktwitterlinkedin

Steeds sneller drijft Search Advertising weg van keywords. We leggen het lot van de advertenties in de handen van algoritmes die bepalen wanneer en voor wie deze relevant zijn en dit blijkt succesvol. Zo halen veel retailers al 20-30% van hun online search advertising omzet uit Google Shopping. Dat zien we weer terug in de groeicijfers van Google: Shopping advertentie uitgaven is in kwartaal 4 van 2016 met wel 30% gegroeid. Juist daarom is het belangrijk je Shopping etalage strak ingericht te hebben en dat begint bij een doordachte shopping strategie.

Een goede strategie begint bij relevantie

Als retailer ken je de kracht van een goede etalage en geldt: “You never get a second chance to make a first impression”. De vraag is dan ook of je dit geheel uit wil besteden aan een extern algoritme. Want in hoeverre heeft dit algoritme urgentie en belang om jouw doelen na te streven? Kortom, het loont om het algoritme hiermee te helpen.

Hieronder zetten wij uiteen hoe jij hiermee succesvol kan zijn in een van de drukste en steeds verder groeiende digitale winkelstraten.

In een Search strategie kan aan elk zoekwoord een apart bod meegegeven worden. Er moet dus bepaald worden welke termen een hoger bod en welke termen een lager bod mee kunnen krijgen. In een basic strategie wordt het account grofweg in vier categorieën verdeeld: generiek, midtail, longtail en optioneel branded.

Het succes binnen shopping begint bij relevantie en om relevant te zijn, moet ingespeeld worden op de vraag van de klant. Dat begint bij de zoekvraag. Welke broek tonen we bij de zoekopdracht “herenbroek”? Welke broek laten we zien bij de zoekopdracht “heren spijkerbroek maat 36”? Dit kan je nog relevanter maken wanneer je onderscheid maakt in audiences en brandname. Het is dus belangrijk om de juist advertentie te laten zien bij de juiste zoekvraag tegen het juiste bod. Hoe een dergelijk strategie eruit ziet wordt hieronder schematisch weergegeven:

Sluit longtail zoekwoorden uit in generieke campagnes en andersom. Longtail campagnes krijgen een lage prioriteit en een hoog bod, generiek campagnes krijgen een laag bod met een hoge prioriteit. Daarmee wordt de search query automatisch door de funnel getrokken. Op deze manier kunnen we bij specifieke zoekvragen de meest relevante advertentie laten zien.

Een uitwerking van een dergelijk strategie gaat op basis van een merk of producttype. Per merk of producttype staan er drie campagnes live, een generieke campagne, een midtail campagne en een longtail campagne.

 

Resultaten van een goede strategie

Maar wat levert deze strategie dan op? Bij verschillende adverteerders heeft deze shopping strategie voor significante omzetgroei gezorgd. We zien namelijk een omzet groei van 50% tot wel 110%! Hierbij is wel gebruik gemaakt van op maat gemaakte uitwerkingen die pasten bij de producten van de verschillende adverteerders.

Denk de campagnestructuur eerst goed uit, na elke structuuraanpassingen raak je eerdere optimalisaties kwijt.

Deze strategie is tot in detail, per productcategorie en per merk uit te werken. Het kost tijd, maar de resultaten bewijzen dat een goede opsplitsing leidt tot enorme verbeteringen in resultaat.

Er zijn ook tools op de markt om de campagnes dynamisch in te richten. Een tool kan erg helpen bij het efficiënt opzetten van een strategie.

Hoe relevant is jouw etalage?

Neem eens de tijd om in de huid van je klant te kruipen. Bekijk door hun ogen jouw etalage. Is jouw etalage goed ingericht? Zijn de shopping resultaten het beste en meest relevante antwoord op de zoekvraag van jouw klant? Wees kritisch! Misschien is het ook voor jou tijd om je shopping strategie aan te passen.

 

 
*) Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gerben Wiering