10 tips voor effectieve video-optimalisatie

Facebooktwitterlinkedin

social-media-video-optimalisatieMet de opkomst van Social Media en Google Universal Search wordt het voor bedrijven steeds lucratiever om video-content op hun website te plaatsen. Helemaal sinds YouTube en Google Video een grote impuls aan de vindbaarheid van video’s geven, zoals deze reclame van Tele2 laat zien. Google Universal biedt een extra ingang naar video’s die op het net te vinden zijn door deze te laten zien bij de zoekresultaten als de video’s relevant zijn.

Behalve via YouTube of Google Video kunt u ook via andere verschillende kanalen deze video-content promoten en zodoende een boost geven aan de bezoekersaantallen op uw website. Mits u dit op de juiste manier aanpakt. Daarom volgen hier 10 tips om uw video-content (en merk) zichtbaar te krijgen op het web. Hierbij wordt vooral uitgegaan van YouTube, maar voor andere kanalen zoals Google Video, Vimeo of Metacafe, geldt dezelfde aanpak.

  1. DoelgroepVóór alles is het belangrijk dat u weet wie uw doelgroep is. Zoek daarom uit waar deze zich bevindt en wat voor de doelgroep belangrijk is. Speel daarop in bij het maken en het verspreiden van de video.
  2. TaalgebruikLet te allen tijde op het taalgebruik in en rondom de video. Gebruik niet te veel jargon als de doelgroep hiermee niet bekend is, gebruik geen hippe populaire woorden als de doelgroep daarop niet zit te wachten en zorg ervoor dat uw tekst overzichtelijk blijft.
  3. Video optimaliserenVoordat u de video op YouTube of andere kanalen plaatst, moet de video zo optimaal mogelijk zijn. Bekijk voor de technische details altijd de help-pagina’s van de website waar u uw video gaat uploaden. Plaats een logo duidelijk maar bescheiden in beeld en zorg voor een mooie herkenbare thumbnail. Deze verschijnt namelijk her en der in de zoekresultaten en kan de CTR verhogen. Het kan zijn dat u hiervoor uw video moet aanpassen.
  4. YouTube-kanaal optimaliserenBij het promoten van een video moet u bij het begin beginnen. Richt een kanaal in op YouTube dat een duidelijk statement maakt over wie u bent en wat u doet. Als u goede en mooie content heeft, hoeft u niet te verbergen wie u bent. Probeer de layout conform uw huisstijl te maken, zodat hiermee de herkenbaarheid vergroot wordt. Vergeet niet om een link naar uw website te plaatsen!
  5. YouTube-videopagina optimaliserenGeef de video goede titels en beschrijvingen. Gebruik hier relevante keywords, maar zorg dat u niet ‘spammerig’ overkomt. U heeft hier te maken met veelal uiterst kritische kijkers die het niet zullen waarderen als u ze bombardeert met te wervende keywords.
  6. Eigen website optimaliserenDe pagina waarop uw video staat in uw eigen website, kan ook optimaal worden ingericht. Zorg voor voldoende omringende content (context!) en optimaliseer ook hier titels en beschrijvingen. Maak voor elke video een aparte pagina.
  7. Duidelijke bronlocatie aangevenPlaats op de pagina’s met video-content een link naar de video op YouTube en naar het bronbestand op uw eigen server, zodat bezoekers die de content niet kunnen laden hem ook op een andere manier kunnen bekijken. Voor de overzichtelijkheid is het goed om alle video’s in een aparte map te plaatsen, zoals dat ook vaak wordt gedaan voor afbeeldingen.
  8. Videositemap aanmakenWanneer u veel video-content verzameld heeft, kan het handig zijn om een video-sitemap te maken en deze te uploaden in de Google Webmaster Tool. Hierdoor wordt bij indexatie geen enkele video vergeten en weet u zeker dat ze allemaal vindbaar zijn.
  9. Verdeel en heersDe video optimaliseren is één ding, maar als alle bovenstaande stappen gevolgd zijn, is het natuurlijk ook belangrijk dat de video verspreid wordt. Vindbaar via Google Universal en YouTube is natuurlijk belangrijk, maar de link naar de video kan ook verspreid worden via verschillende sociale netwerken, zoals Nujij.nl, Ekudos.nl, Netlog.com en natuurlijk Hyves.nl.
  10. Statistieken bijhouden en interpreterenEr zijn verschillende pakketten beschikbaar waarmee u statistieken over uw video’s kunt bekijken. Dit kan erg handig zijn om te zien waar er eventueel nog zaken verbeterd kunnen worden. Zo is er bijvoorbeeld binnen Youtube zelf een mogelijkheid om de statistieken te bekijken met YouTube Insight, maar ook TubeMogul is een goede optie hierin. Zo kunt u precies zien welke video’s vaak bekeken worden en wie ernaar kijkt.

Als u relevante, leuke, maar vooral informatieve video-content heeft, gebruik dan bovenstaande tips om deze onder de aandacht van uw doelgroep te krijgen. Zo creëert u een leuke ingang naar de overige content op uw website als u het goed doet, want één video kan meer zeggen dan 1000 woorden…