11 SEO tools die elke specialist zou moeten gebruiken

Facebooktwitterlinkedin

SEO toolsElke SEO specialist gebruikt tools om de beste resultaten te halen. Uiteraard is kennis van zoekmachines hebben de meest waardevolle eigenschap bij het opzetten van een succesvolle optimalisatiestrategie. Als je weet hoe zoekmachines een site beoordelen ben je al op de helft. Maar natuurlijk kun je als specialist niet alles handmatig controleren. Daarvoor heb je de hulp nodig van extra gereedschap. Want hoe wil je alle inkomende links van een site controleren? En hoever kom je als je zelf gaat bedenken welke zoektermen gebruikt worden om informatie te vinden? Common sense brengt je, zoals gezegd, al een heel eind. Maar als je het onderste uit de kan wilt halen (en dat wil je) moet je extra gereedschap gaan inzetten.

Welke SEO tools zijn onmisbaar om van je optimalisatiestrategie een succes te maken?

Google Webmaster Tools
Als je maar één tool zou mogen gebruiken om je SEO strategie te sturen dan zou het de Webmaster Tools van Google moeten zijn. Deze tool geeft je een hoop informatie over hoe je site geïndexeerd wordt, welke zoekwoorden verkeer naar je site sturen vanuit Google en welke andere sites naar je linken. Daarnaast verschaft deze tool sinds kort informatie over organische vertoningen en daadwerkelijke clicks. Elke SEO’er zou zijn dag moeten beginnen met een kijkje in de Webmaster Tools.

Majestic SEO
Niet tevreden over de linkdata die Google je geeft in de Webmaster Tools? Dan is MajesticSEO een uitstekende aanvulling om je linkprofiel onder de loep te nemen. De crawler van MajesticSEO werkt eigenlijk net als die van Google, met als verschil dat er niet geïndexeerd wordt. De tool richt zich volledig op linkdata: wie linkt naar je site, met welke linktekst, en hoe belangrijk is die link voor je?

Webdeveloper toolbar
Deze add on voor Firefox en Chrome stelt je in staat om under the hood van een website te kijken, vergelijkbaar met hoe zoekmachines de site bekijken. Hoe ziet de site eruit zonder opmaak? Staat er verborgen tekst op? Is de header structuur een beetje logisch?

Adwords keyword tool
Een goed deel van zoekmachine optimalisatie draait om het gebruik van de juiste keywords. Het heeft immers weinig zin om goed te ranken op termen die niemand gebruikt. De Adwords keyword tool geeft je inzicht in welke zoekwoorden interessant zijn voor jouw product of dienst.

Google Analytics
Hoeveel levert je optimalisatie nou eigenlijk op? Welke zoekwoorden zijn belangrijk? Hoe verhoudt het organische verkeer zich tot het betaalde verkeer? Welke referrals leveren conversies op? Deze en nog veel meer vragen kun je beantwoorden met Google Analytics.

HTTP header checker
Regelmatig kom je pagina’s tegen die geredirect worden. Redirects kunnen op verschillende manieren toegepast worden. 301’s, 302’s of met javascript. Met een header checker zie je precies welke redirect wordt gebruikt en waar de verwijzing naartoe gaat. Ook controleer je snel of een 404 pagina wel de juiste http status geeft. De beste header checkers zijn Rex Swain’s HTTP viewer en André Scholten’s HTTP header checker.

Xenu’s link sleuth
Met behulp van Xenu’s link sleuth kom je erachter of er kapotte links op je site voorkomen. En niet alleen links, ook afbeeldingen, style sheets en scripts worden gecontroleerd. Deze tool is verder erg nuttig om de doelpagina’s van inkomende links te controleren. Linkt een externe site naar een niet bestaande pagina op jouw site? Dan kom je daar met Xenu snel achter.

Open Site Explorer
In oktober 2008 lanceerde SEOmoz Linkscape, een tool die net als Google het web in kaart probeert te brengen. Waar Google de pagina’s ook daadwerkelijk indexeert is Linkscape echter alleen geïnteresseerd in links en linkteksten. De linkdata die daardoor vergaard wordt is de basis van de Open Site Explorer (OSE). OSE geeft een schat aan informatie over welke sites naar je linken, hoe krachtig die domeinen zijn, welke linktekst gebruikt wordt, enzovoorts.

SEOBook rank checker
Ook al zeggen sommigen dat rankings dood zijn, het kan toch nuttig zijn om snel een positie analyse uit te voeren. Waar staat je site op verschillende zoektermen? Hiervoor werkt SEOBook’s Rank Checker, een plugin voor Firefox, prima. Maar let op! Personalisatie kan en zal de resultaten beïnvloeden, vandaar dat je vooral de trends in de zoekresultaten moet meenemen in je analyse.

Google Insights for Search
Om de patronen in het zoekvolume voor verschillende termen te analyseren is Google’s Insights for Search onmisbaar. Deze tool toont trends in het zoekgedrag van mensen. Dat is vooral heel handig als je wilt weten wat het beste keyword is om je op te focussen. En omdat je er een mooie grafiek bij krijgt is het heel overtuigend materiaal voor sceptici.

Wordle
Als je iemand nog meer wilt overtuigen van het nut van zoekmachine vriendelijke teksten dan is Wordle een mooi begin. Met Wordle maak je een mooie word cloud van de content van een pagina. Zo zie je in een oogopslag welke termen het meest voorkomen op een pagina.

Meer SEO tools?

Deze lijst is natuurlijk nooit helemaal compleet. Ik ben benieuwd welke SEO tools nog meer gebruikt worden door de Nederlandse SEO’s. Laat het weten in de comments.

13 reacties

 • martin haasjes 7 januari 2011 at 13:23

  Ik vind de seodoctor firefox plugin ook erg handig

 • Jaap-Jan Frans 7 januari 2011 at 13:56

  Een debugtool om handig door de html/css/scripts van een site heen te kunnen bewegen is ook onmisbaar wat mij betreft. Kan ook wel met de web developer toolbar, maar je hebt meer mogelijkheden met een tool als bv firebug.

  Voorheen gebruikte is standaard de Firebug add-on voor Firefox, tegenwoordig steeds vaker Chrome met de ingebouwde dev tools.

 • Gerron Mulder 7 januari 2011 at 14:32

  Ik kan Microsoft Excel ook aanraden. Erg handig! Ik gebruik deze tool dagelijks voor SEO 😉

 • Wouter Kiel 7 januari 2011 at 16:26

  @Gerron
  Ik heb erg getwijfeld of ik Excel moest toevoegen. Mooi dat je ‘m noemt!

 • Erik van Beek 9 januari 2011 at 12:02

  Behalve een deel van de bovenstaande tools gebruik ik zelf ook de Site Explorer van Yahoo en de tool van r-domain.net. Tegenwoordig geeft ook de webmaster tool van Bing aardige informatie over inkomende links.

 • Floor Boerma 9 januari 2011 at 16:24

  Persoonlijk gebruik ik ook graag Ranktracker. Zo kun je per woord zien hoe je rankt in verschillende (inter)nationale zoekmachines en kun je de wijzigingen bijhouden. Zij hebben ook andere leuke tools, zoals de website auditor.
  Als je je data wilt opslaan moet je wel een fee betalen, maar de demo is gewoon vrij toegankelijk. En hij is het geld absoluut waard!

 • Willem Schwarte 9 januari 2011 at 19:30

  Voor Chrome gebruik ik onder andere de volgende extensies:

  SEO Site Tools – super mooie tool met SEO data
  Awesome Screenshot – Handig om een complete screenshot te maken van een website. Je kan ook aantekeningen maken.

 • Sjaak Hummel 26 januari 2011 at 16:34

  Goed verhaal Wouter! Ik mis net als Jaap-Jan Firebug en inderdaad Excel (natuurlijk voor het administreren van je linkbuilding campagne ;)).

 • Mark van Duin 31 januari 2011 at 15:13

  Goede opzet Wouter. Iedereen heeft zijn voorkeuren maar ik vind de SEO for Firefox add-on, screengrab en SEO Spyglass ook echt van toegevoegde waarde.

 • Luuk Noordhoff 15 mei 2011 at 13:59

  Goede lijst, mijn toevoegingen zouden zijn de Firefox Rank checker, Mozbar, Page Speed en inderdaad de klassieke Yahoo Site Explorer!

 • Caroline Bisong 12 juni 2011 at 23:46

  Een goede lijst. Ik vind Semrush erg handig.

 • Linda de Klerk 22 april 2012 at 23:14

  Bedankt voor de opsomming, ik heb er gelijk een aantal gedownload die ik nog niet had. Zelf werk ik ook veel met Ranktracker en Linkassistant. Je kunt alles handig in 1x downloaden met de SEO Powersuite.

 • pieter 27 juni 2012 at 08:32

  Heeft er iemand ervaring met SEO powersuite? Ik gebruik linkdiagnosis maar ben altijd op zoek naar tips.

Het is niet mogelijk om te reageren.