Google introduceert mini SiteLinks

Facebooktwitterlinkedin

Voor de meesten is Google sitelinks ondertussen geen onbekende term meer. Mocht de term niet bekend zijn, dan de weergave wel: het zijn de extra links onder een zoekresultaat die direct toegang geven tot verschillende secties binnen een site. Het krijgen van sitelinks is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder linkpopulariteit en het absoluut nummer één zijn voor de ingevoerde zoekterm, bijvoorbeeld door te zoeken op bedrijfsnaam.

Ondanks dat sitelinks nu ongeveer 2 jaar een onderdeel van de Google zoekresultaten zijn, is er weinig veranderd. De mogelijkheid voor site eigenaren om hier invloed op uit te oefenen is minimaal. Vanuit de Google Webmaster Tools is het mogelijk om links te blokkeren, maar daar houdt het ook op. Het blijft ook een geautomatiseerd proces, waarbij Google de zogenaamde “search experience” zo optimaal mogelijk probeert te maken voor de gebruiker.

Mini SiteLinks

Sinds vorige maand is SiteLinks vernieuwd, of misschien beter gezegd: uitgebreid. Op 7 maart werd er voor het eerst melding gemaakt van de zogenaamde mini sitelinks. Dit zijn 3 á 4 links horizontaal geplaatst onder een zoekresultaat.
mini-sitelinks1

De eerste resultaten werden vooral gezien in Google.com en Google.co.uk, maar sinds gister lijkt het ook uitgerold te zijn naar de Nederlandse zoekresultaten.

Wanneer krijg ik de Google Mini SiteLinks?

Zoals zoveel onderdelen bij de Google zoekresultaten zijn er algoritmes die bepalen wanneer je iets te zien krijgt. De “grotere sitelinks” worden ook getoond aan de hand van bepaalde criteria. Dit geautomatiseerde proces is ook van toepassing op de mini SiteLinks. Maar wanneer krijg je ze te zien?

De eerste tests lijken aan te geven dat het een afgeleide is dan de grotere SiteLinks. Ben je dus niet de absolute nummer 1 voor het resultaat, maar wel ontzettend relevant, dan verschijnen de mini sitelinks. Waar de grotere variant alleen getoond werden op een nummer 1 positie, wordt de kleinere versie ook weergegeven bij bijvoorbeeld een nummer 3 resultaat. Daarnaast is het niet gelimiteerd tot slechts 1 resultaat, maar hebben meerdere resultaten binnen een SERP de mogelijkheid om de mini sitelinks te krijgen.
Meerdere Mini SiteLinks

De voordelen van SiteLinks

Wat zijn precies de voordelen van SiteLinks? Dit zal afhankelijk zijn van het zoekwoord en natuurlijk de zoeker zelf. Toch zien we bij sommige van onze klanten dat een sitelink populairder kan zijn dan het daadwerkelijke zoekresultaat. Ondanks de algemene zoekopdracht (bedrijfsnaam), zorgen de sitelinks er vervolgens voor dat de zoeker gerichter door de site gaat en op deze manier eerder geneigd is om een conversie te doen. Het zal interessant zijn of deze uitwerking ook gaat gelden voor de mini SiteLinks.
ned1-mini2

Een nieuw onderdeel?

Het lijkt erop dat dit onderdeel een vaste nieuwe functionaliteit wordt binnen de zoekresultaten. Een nieuwe mogelijkheid om het zoekresultaat meer te laten opvallen tussen de rest. In de komende weken zal er ongetwijfeld meer getest worden en zal het duidelijk worden op wat voor manier en met welke mate de mini SiteLinks te beïnvloeden zijn. Misschien heb je al nieuwe inzichten rondom de mini SiteLinks. Dan hoor ik ze graag!

5 reacties

 • Ramon Eijkemans 2 april 2009 at 12:07

  Logisch vervolg op de vaststelling dat sitelinks een significant hogere CTR hebben betekend. Wat betreft beïnvloeden: goed optimaliseren 😉

 • André Scholten 2 april 2009 at 13:10

  Leuk om te zien dat er steeds meer functionaliteiten van de .com ook naar .nl komen. De Autosuggest functie werkt sinds kort ook in de Nederlandse google.

 • Siegfried Jongsma 3 april 2009 at 13:23

  Ja helemaal nieuw is het niet, het is de eerste (test)versie van SiteLinks waar Google mee kwam voor de huidige versie. Dat ze weer flink aan het testen/ontwikkelen zijn is duidelijk! En dat is alleen maar mooi.

 • Dave 10 april 2009 at 13:39

  Wat ik me vooral afvraag is wanneer men gaat voor de 4 sitelinks op 1 lijn (minder opvallend) en 4 sitelinks in 2 kolommen zoals ik hier aangaf http://www.e-tail.be/merkbare-verschillen-na-google-update/

  “Only Google knows” zal het antwoord zijn zeker 😮

  Dave

 • Marco Bouman 26 november 2012 at 11:10

  Interessant stuk. is inmiddels een paar jaar geleden. Kan iemand mij vertellen of er al meer mogelijkheden zijn om deze site links te krijgen via Google organisch? En hoe je dit via CMS of webmastertools kunt instellen?

  Ik hoor het graag,
  Groet,
  Marco

Het is niet mogelijk om te reageren.