SEO kost tijd

Facebooktwitterlinkedin

seoHet blijft een van de meest gestelde vragen aan een SEO consultant aan het begin van een SEO traject: “hoe lang gaat het duren voordat we het effect gaan zien?”. Eigenlijk een heel logische vraag. Marketingmanagers en directeuren investeren een hoop geld en willen graag snel, goed resultaat zien. En dan liever vandaag dan morgen. Als SEO consultant bedenk je vervolgens een prima campagne met goede tactieken, de echte best-practises, en hier een daar een creatieve oplossing. Na de eerste maand zijn de resultaten gemiddeld, prima voor een eerste maand maar nog niet waar je wilt zijn als je kijkt naar het totaal. Gedreven marketingmanagers kunnen hier van schrikken en zijn dan al snel geneigd zich af te vragen waar de echte resultaten blijven en soms sporen ze zelfs aan op een wijziging in tactiek.

Ondanks dat dit vanuit het marketing oogpunt van de opdrachtgever heel logisch is, werkt SEO niet op een dergelijke snelle manier. Veranderingen aan een website op SEO gebied kunnen soms best ingrijpend zijn en hebben tijd nodig voor een goede implementatie en indexatie. En dan nog is het zeldzaam dat een site door de zoekresultaten omhoog schiet in zeer korte tijd. Waarom?

Een SEO campagne is omvangrijk

Het beginnen van een SEO campagne is “nothing to sneeze at”. Er zijn verschillende onderdelen waar je aan moet denken, want helaas is het niet het omzetten van een knop en je hebt een goede positie. De onderdelen die aangepakt moeten worden zijn bijvoorbeeld: keyword onderzoek, indexatieproblemen, broncode issues, interne linkstructuur, content optimalisatie en creatie, het instellen van (google) analytics, strategie bespreking, planning en overtuigen, om maar een paar onderdelen te noemen. De beginfase (onderzoek, strategiebepaling) van een SEO traject kan zo intensief zijn, dat hier zo een maand (of misschien wel meer) tijd in gaat zitten. Maar een gedegen onderzoek en strategie zal zich altijd later terug verdienen.

Zoekmachineoptimalisatie moet natuurlijk zijn

Google kan een achterdochtige zoekmachine zijn en snel het idee hebben dat er iets gebeurt wat tegen de regel is. Goed voorbeeld hiervan is linkbuilding; een belangrijk onderdeel van een succesvolle SEO campagne. Het verkrijgen van links kan behoorlijk lastig zijn, zeker als het gaat om kwalitatieve goede links. Succes met vals spelen is over het algemeen van korte duur, want in veel gevallen zijn dit veel in een korte periode die slechts een beperkte houdbaarheid hebben. En dit is iets wat door Google makkelijk te detecteren is. Als je een nieuwe of vernieuwde site lanceert en opeens zijn er een hoop inkomende links (wat meestal gebeurt bij het vals spelen met linkbuilding), dan is het goed mogelijk dat Google nog even extra moet nadenken voordat je site wordt opgenomen in de zoekresultaten. Natuurlijke aanwas van links of het organisch verkrijgen van links heeft tijd nodig.

Zoekmachines hebben tijd nodig om je site (opnieuw) te spideren

Zodra alle wijzigingen doorgevoerd zijn binnen de huidige site of misschien nieuw te lanceren site, heeft een zoekmachine tijd nodig om de nieuwe structuur te spideren (lees: indexeren). Sommige gelukkige sites zijn binnen enkele weken compleet bezocht, maar dit kan ook enkele maanden duren. Uiteraard zijn hier hulpmiddelen voor. Denk bijvoorbeeld aan het uploaden van een XML sitemap. De Google webmaster tools geeft veel informatie over het verloop van de indexatie van je site. Maar al deze hulpmiddelen zijn geen garantie voor een snelle indexatie. De doorgevoerde wijzingen aan de site hebben de bewegwijzering voor Google weggehaald en nu heeft de zoekgigant tijd nodig om zijn navigatiesysteem weer op orde te krijgen om goed zijn bestemming(en) te vinden binnen je site. En dat heeft tijd nodig.

Concurrenten zijn ook bezig met SEO

Het bijhouden van je complete SEO campagne is uiteraard al werk genoeg, maar ook je concurrentie zit niet stil. Waarschijnlijk zijn zij net zo serieus over hun SEO campagnes als jij. En hierdoor is je huidige positie binnen zoekresultaten niet gegarandeerd. Concurrenten zullen door de aanpassingen die zijn doorvoeren de lat steeds hoger leggen. Net als jij probeert een concurrent zijn/haar site ook bovenaan de resultaten de positioneren, waardoor je genoodzaakt bent om constant je SEO inspanningen te verbeteren en te innoveren.

SEO is een continu proces

Het zoekmachine landschap is constant in ontwikkeling. Het klinkt als een dooddoener moet ik toegeven, maar het is wel realiteit. Per dag worden er miljoenen en misschien zelfs wel triljoenen zoekopdrachten gedaan op het internet, waarvan het grootste deel uniek zijn. Met andere woorden: zoekers worden steeds slimmer in het vinden wat ze zoeken en ontdekken ook nieuwe manieren om dit te doen. Een belangrijk onderdeel van een SEO campagne is het analyseren hoe bezoekers op je site komen. Welke keywords worden er gebruikt? Waar komen ze vandaan? Zijn er refererende sites die traffic aanleveren waar je misschien nog meer zou kunnen doen?
Het is duidelijk: je kunt per dag makkelijk enkele uren vullen met het bijhouden van je SEO kennis en inzichten. Het is een proces dat zichzelf voortdurend blijft herhalen met nieuws, tactieken, veranderingen aan het algoritme en nieuwe inzichten (over het algoritme en algehele rankings). Wat de ene maand goed werkt, kan de andere maand compleet het omgekeerde veroorzaken. De manier waarop SEO wordt bedreven gaat dus mee in deze evolutie.

Geduld hebben is ook bij SEO een schone zaak

Geduld hebben kan in deze economische moeilijke tijden soms best lastig zijn. Maar geef je SEO consultant en bijbehorende campagne, na de implementatie, minimaal 3 tot 4 maanden de tijd om positieve resultaten te laten zien. Belangrijk daarbij is om je niet blind te staren op enkele keywords die voor jouw gevoel het belangrijkste zijn. Kijk naar het totale (toenemende) verkeer uit Organic Search, vanuit je analytics pakket. Waarschijnlijk zie je hier de eerste tekenen van succes in je long-tail keywords.

En misschien kunnen we het bovenstaande stuk in één quote vangen: “Whenever somebody asks me how long search engine optimization takes, I counter by asking them, “How long does marketing take?” – AustinSEOguy.com

2 reacties

 • Rowan 7 januari 2010 at 22:40

  Ik heb nu al een aantal websites opgebouwd, en daarbij alle factoren toegepast die nodig zijn om je website goed gevonden te laten worden door Google.

  Waar ik nog het meeste tijd aan kwijt was is het verzamelen van links en links ruilen. ik dacht er moet toch een manier zijn om op een veel snellere manier veel links te verkrijgen naar mijn websites.

  Ik ben aan de slag gegaan met het verzamelen van links van algemene websites waar je snel en zonder registratie je links kan plaatsen. Deze websites heb ik allemaal verwerkt in een Link suggestie nieuwsbrief. Hiermee krijg je elke week via de email een lijst met +/- vijfentwintig websites, waar je gratis kunt aanmelden.

  Ik wil jullie ook de mogelijkheid geven om gecontinueerd en snel links te plaatsen naar jullie website. Het bespaard mij inmiddels uren aan zoekwerk en beantwoorden van e-mails met link voorstellen.

  Hoop dat het voor jullie net zoveel betekend als voor mij. Via de onderstaande link kun je jezelf inschrijven:

  http://meerbezoekers.org/meer-bezoekers1/gratis-links-nieuwsbrief.html

  Succes met je website!

  Met de vriendelijke groeten,

 • Robert Joss 26 oktober 2010 at 15:10

  Wij doen ook steeds een rel=nofollow, om de “google juice” te vermijden,

Het is niet mogelijk om te reageren.