Doeltrechters met terugwerkende kracht berekenen met PadiTrack

Facebooktwitterlinkedin

Een veel gehoorde beperking van Google Analytics heeft betrekking op het instellen van doelen en doeltrechters. Als je in Google Analytics namelijk doelen gaat instellen, dan worden resultaten in het verleden niet meegenomen. Dus als ik mijn bestelproces als doel wil instellen vandaag, dan wordt de data van voorgaande dagen, weken en maanden niet meegenomen. Gelukkig is er nu een handige tool waarmee je wel doeltrechters kunt instellen en toepassen op historische Google Analytics data.  Met PadiTrack (een knipoog naar de Professional Association of Diving Instructors) duiken we in dit artikel in de Google Analytics diepte…

Koppeling met Google Analytics

PadiTrack maakt gebruik van de Google Analytics API. Als eerste stap moet er dus een koppeling tot stand komen met je Google Analytics account. Dit gaat heel simpel, als je bent ingelogd in je Google Analytics account en naar PadiTrack gaat, kun je gemakkelijk deze koppeling tot stand brengen:

Hierna kies je het account en profiel waarvoor je een doeltrechter wilt instellen.Vervolgens kun je de stappen instellen van het doel dat je wilt instellen. Hierbij kun je gebruik maken van reguliere expressies, dus je hebt dezelfde  mogelijkheden als in Google Analytics zelf. Hieronder een voorbeeld van een ingestelde funnel voor onze eigen site:

In dit geval is de volgende funnel ingesteld:  homepage > contactpagina > bedankpagina
In de volgende stap zien we de resultaten:

Tot zover nog niets bijzonders. Maar de echte meerwaarde van PadiTrack is de kalender rechtboven. Hier kan de trechter aangepast worden op de gewenste periode. Dus ook de historische data!


Segmentatie van de funnel
Naast het inzichtelijk maken van belangrijke processen op  historische data, kan de funnel ook op bepaalde segmenten of zoekwoorden toegepast worden. Hieronder een voorbeeld van de funnel voor bezoekers die via Google binnenkomen:
Conclusie
De belangrijkste meerwaarde van PadiTrack is het inzichtelijk maken van belangrijke processen in het verleden. Dus als een doeltrechter in het verleden niet is ingesteld of verkeerd is ingesteld, biedt PadiTrack een waardevolle methode om toch met terugwerkende kracht de prestaties inzichtelijk te maken.


3 reacties

  • Dominique 15 december 2010 at 13:43

    Een zeer handige tool, dank je wel!

  • Rick 15 december 2010 at 14:50

    Leuk artikel en handige tool. Zal niet de eerste keer zijn dat ik bij een klant kom waar het in het verleden fout is gegaan, dus dit komt van pas!

  • Vincent 26 januari 2011 at 14:11

    Top dit had ik net nodig!

Het is niet mogelijk om te reageren.