Groter dan Google?

Facebooktwitterlinkedin

baidu-logoGoogle lijkt onoverwinnelijk. Al jaren ziet de zoekmachine haar marktaandeel stijgen, overal ter wereld. Overal? Er zijn uitzonderingen. Onder andere het land dat deze zomer de Verenigde Staten inhaalde als land met de meeste internetgebruikers ter wereld. Met 253 miljoen gebruikers en ruim 12 miljoen domeinnamen lijkt het het beloofde land. De naam? China. De grootste zoekmachine? Baidu.

De zoektocht naar het ideale

Ondanks dat zoekmachine Baidu pas in 1999 is opgericht, is de naam al meer dan achthonderd jaar oud. De oprichters ontleenden de naam aan een Chinees gedicht, geschreven ten tijde van de Song dynastie (960-1279).

De site van Baidu geeft de volgende verklaring voor de naamkeuze: The poem compares the search for a retreating beauty amid chaotic glamour with the search for one’s dream while confronted by life’s many obstacles. “Hundreds and thousands of times, for her I searched in chaos, suddenly, I turned by chance, to where the lights were waning, and there she stood.”

Baidu betekent ’honderden keren‘, een synoniem voor de eeuwige zoektocht naar informatie, naar het ideale. Het doel van de zoekmachine is, hoe kan het ook anders, mensen de beste manier bieden om informatie te vinden. Baidu probeert zich in te leven in de wensen en behoeftes van de gebruiker. Daarnaast wil de zoekmachine met haar naam en insteek de Chinese cultuur op een voetstuk zetten.

Baidu versus Google

Met een marktaandeel van 62% is Baidu verreweg de grootste zoekmachine in China. Google komt niet verder dan 20%. Ook wereldwijd neemt het aandeel Baidu toe. Na Google en Yahoo is het inmiddels de derde meest populaire zoekmachine.

Het grootste verschil tussen Google en Baidu is de scheiding tussen gesponsorde en natuurlijke zoekresultaten. Bij Baidu is geen duidelijke scheidslijn zichtbaar, bij Google is dit juist wel het geval. Ondanks dit, voor ons gevoel obstakel, blijft Baidu onverminderd populair. De zoekmachine speelt blijkbaar in op de behoeftes van een grote groep, vooral Chinese, gebruikers.
Groot geworden door traagheid, onrust en MP3’s

Wat maakt Baidu dan zo populair? Ten eerste anticipeert de zoekmachine op het zoekgedrag van de Chinezen. In tegenstelling tot bij de Westerse zoekmachinegebruiker, valt bij eyetracking onderzoek bij hen niet het ‘F patroon’ te herkennen. Er is van geen enkel patroon sprake. De hele pagina wordt afgespeurd naar het beste resultaat, Chinezen kijken dan ook verder dan de eerste vier resultaten.

google-baidu-scan

(Bron: Search Engine Land)

Ook maken de gecompliceerde Chinese tekens het lastig informatie snel te scannen. Ze nemen veel rustiger de tijd dan wij om een pagina door te nemen en blijven dan ook veel langer ‘hangen’ op een pagina. Dit wordt benadrukt door de volgende cijfers: het duurt 8 tot 10 seconden voordat Amerikanen doorklikken op Google.com. Chinezen blijven ongeveer 30 seconden hangen op Google.cn en meer dan 55 seconden op Baidu.

Daarbij komt dat, vanwege de trage internetverbinding Chinezen vaak meerdere schermen open hebben staan. Ze zijn daardoor gewend veel dingen, die veelal niets met elkaar te maken hebben, tegelijk te zien en te doen. Het, voor ons gevoel, onrustige en rommelige karakter van Baidu stoort hen dan ook niet. Of in ieder geval niet genoeg.

Ook gebruiken Chinezen Baidu ‘omdat het Chinees is’. Ze prefereren het bekende ten opzichte van het onbekende. Overigens moeten alle zoekmachines, Chinees of niet, zich houden aan het strenge censuurbeleid van de regering in Bejing.

Ten slotte ‘begrijpt’ Baidu Chinezen. De breinen achter de zoekmachine weten dat zij graag MP3’s downloaden en gek zijn op andere leuke functies, zoals prikborden en fora. Vooral het gratis downloaden van MP3’s maakt Baidu populairder dan andere zoekmachines.

Wie stopt de opmars van Baidu?

chinese-tempelWordt Baidu ook in de rest van de wereld een gedegen concurrent van Google? Kan zij wat Yahoo, Cuil en vele anderen niet lukte: Google van de troon stoten?

Waarschijnlijk niet. Google heeft zo’n stevig fort opgebouwd: dat breek je niet zomaar af. Ook zouden wij westerlingen waarschijnlijk heel ongeduldig worden van de ongestructureerde opbouw van de resultaten. Daarnaast laat de kwaliteit van de zoekresultaten van Baidu nog wel eens te wensen over. En dat is juist een van de redenen waarom Google zo groot is geworden: de relevantie van de resultaten.

Baidu’s kracht is het begrijpen van de Chinese markt. Om ook in het westen de grootste te worden moet ze ook deze markt snappen. Een brug te ver?