BTW verhoging én Google Analytics E-Commerce update

Facebooktwitterlinkedin

Per 1 oktober wordt de BTW verhoging doorgevoerd, wat gevolgen voor de E-commerce meting in Google Analytics kan hebben. Een kleine check kan de datakwaliteit op peil houden. Daarnaast heeft  Google Analytics een update gedaan aan de e-commerce module van de tool. E-commerce opbrengsten konden eerst niet gefilterd worden op hostnaam, request-URL (bijvoorbeeld een submap) , interne zoekwoorden of paginatitel. Dat kan nu wel. Een feature waar veel Google Analytics gebruikers op gewacht hebben.

Klaar voor de BTW verhoging?

Per 1 oktober 2012 geldt in Nederland een nieuw standaard BTW tarief (van 19% naar 21%). Gebruikt jouw website het Google Analytics e-commerce script op de bedankpagina? Informeer dan bij de webbouwer of hier rekening mee gehouden moet worden. In het e-commerce meetscript staat bijvoorbeeld een (optioneel) BTW veld waarin het BTW-bedrag doorgegeven wordt aan de Google Analytics e-commerce module. Uiteraard rapporteert Google Analytics de bedragen die in deze velden worden doorgegeven. Het is belangrijk goed te kijken naar hoe de BTW bedragen tot stand komen en of deze na de verhoging nog de juiste doorgeeft aan Google Analytics.

De schatting is dat wellicht voor enkele websites de webbouwer hier een kleine aanpassing voor moet gaan doen, maar verstandig om na te lopen om de datakwaliteit te waarborgen.

E-Commerce update

Er zijn veel websites die gebruik maken van Google Analytics die de volgende situatie hebben: één website met verschillende subdomeinen die eigenlijk allemaal een verschillende webshops zijn (bijvoorbeeld fietskopen.website.nl en autokopen.website.nl). Omdat het één website betreft gebruiken deze website eigenaren vaak één dezelfde Google Analytics  meetscript met hetzelfde account nummer (bijvoorbeeld UA-12345-1). In Google Analytics maakte ze vervolgens met filters verschillende profielen aan voor elk subdomein. Echter wanneer deze gebruikers voor afgelopen vrijdag in de profielen keken van bijvoorbeeld fietskopen.website.nl  zagen ze dat de e-commerce data niet gefilterd was:

 

Maar vanaf afgelopen weekend wordt de e-commerce data in deze profielen wel gefilterd op basis van het hostnaam filter:

 

Lees meer over deze e-commerce module update op het officiële Google Analytics blog