Gebruik de juiste tijdzone in Google Analytics

Facebooktwitterlinkedin

Een kort blogartikel over een fenomeen wat we toch wel vaak voorbij zien komen: staat je tijdzone in Google Analytics wel goed ingesteld? Er is namelijk een ongewenste feature (bug) die er voor zorgt dat wanneer je een nieuw profiel aanmaakt de tijdzone hiervan op GMT-08:00 kan komen te staan. Dat is de tijdzone van Mountain View, de plek waar Google HG staat:

Deze tijdzone instelling is vrij belangrijk, hij wordt gebruikt om de getallen die gemeten zijn op een bepaalde plek door te hakken om met een nieuwe dag verder te gaan. Wanneer dan voor een Nederlandse site op GMT+01:00 de tijdzone GMT-08:00 is ingesteld zal de dag in de rapportage beginnen om 09:00 uur ’s ochtends. 09:00 tot 12:00 uur ’s ochtends zal in de rapporten 00:00 tot 03:00 uur ’s nachts zijn. Kort samengevat zal de avond van de vorige dag bij de huidige dag geteld worden. Dat ziet er in de rapportages als volgt uit:

De grafiek lijkt op een mooie trend die we bij veel sites zien, al zit de ‘berg’ over het algemeen tussen 08:00 en 20:00 en niet al in de nacht 😉

Waar moet je de tijdzone dan bekijken en aanpassen? In de instellingen van ELK individueel profiel:

Extra tip: als je Google Analytics account gekoppeld is aan een AdWords account zul je de tijdzone niet meer aan kunnen passen. Deze wordt automatisch vanuit AdWords overgenomen.