Internet sneller in het Noorden

Facebooktwitterlinkedin

En hoe komen we daar bij? Het hoort bij de uitslagen van de meting zoals beschreven in dit artikel: Meet de snelheid van je site in Google Analytics. We hebben op een aantal sites deze metingen gedaan en nu de resultaten daarvan op een rijtje gezet.

Het is tegenwoordig belangrijk om een snelle site te hebben, zie bijvoorbeeld de indrukwekkende getallen in de presentatie van Sean Powers. Daarom is het belangrijk dat je weet hoe je bezoekers over het algemeen je site beleven. Deze metingen kun je vervolgens per pagina, per browser, per land, enzovoorts bekijken. Zo ontdek je bijvoorbeeld snel of vanuit een bepaald land je site trager is dan eigenlijk zou moeten.

De resultaten die wij voor een aantal Nederlandse sites zien zijn als volgt:

Browsers

Ondanks het feit dat veel webdevelopers Internet Explorer als een trage browser zien laat de meting andere getallen zien. Dat kan te maken hebben met het feit dat er weinig zware zaken zoals grote scripts gebruikt zijn op de gemeten sites (voornamelijk blogs). Opvallend is dat Firefox een gemiddelde laadtijd laat zien die een seconde langer is. Zouden de vele Firefox gebruikers veel extensies geĂ¯nstalleerd hebben die het laden van een site vertragen?

Provincies

Een ander opvallend resultaat is de laadtijd per provincie. Ik had verwacht dat de laadtijden in de randstad lager zouden liggen omdat de servers van de sites daar ook staan. Maar het tegendeel is waar, de minder druk bewoonde provincies hebben een betere laadtijd dan de randstad. We vermoeden dat dit ligt aan het feit dat de verbindingen in de rustigere provincies minder belast worden en daarom vaak sneller zijn. De content is sneller binnen en de site staat daarom sneller op het scherm.

Conclusie

Je moet wel oppassen hier direct flinke conclusies aan te verbinden want de gemeten sites zijn niet representatief voor alle sites. Het belangrijkste is dat je het voor je eigen site in ieder geval in kaart hebt.
Naast browsers en provincies kun je ook kijken naar Internet Service Providers, Landen, Subfolders, enz. Door juist te segmenteren kun je eventuele bottlenecks makkelijk opsporen.

2 reacties

 • Maurice Brand 28 september 2010 at 11:06

  Andre,

  Inventief! Vraag me af of de conclusie over de internetbrowser wel juist is. Is de meting die je gedaan hebt niet 100% internetverbinding-gerelateerd?

  Dan zou de juiste conclusie alleen kunnen zijn:

  “Mensen die Internet Explorer (Microsoft) gebruiken hebben een snellere verbinding.”

  En dus niet dat IE sneller is. Hoe zie jij dit?

  De reden dat men IE een trage browser vindt is omdat de software zelf sloom opstart. Ten opzichte van Chrome of Safari bijvoorbeeld.

 • AndrĂ© Scholten 28 september 2010 at 11:52

  Maurice: je hebt helemaal gelijk als je zegt dat de internetverbinding een rol speelt, maar dit is geen 100%. De totale laadtijd is afhankelijk van een aantal factoren: snelheid van je pc, snelheid van je verbinding, browser, etc. Maar die eerste 2 factoren zijn moeilijker vast te stellen.

  Daarom ben ik in deze test uitgegaan van een gelijkwaardige verspreiding van types internetverbindingen en pc’s over Nederland. En met die aanname kun je wel een aannemelijke conclusie trekken voor wat betreft de browsers.

Het is niet mogelijk om te reageren.