Nieuw! Notities in Google Analytics.

Facebooktwitterlinkedin

GAupdate

Na een aantal zeer interessante updates in de afgelopen weken, heeft Google op de SES in Chicago komt Google Analytics met een aantal nieuwe updates. De meest  in het oog springende update is het toevoegen van notities aan je statistieken. Met deze functie kun je korte aantekeningen maken  om opvallende zaken in je Google Analytics rapporten toe te lichten.

Waarom hadden we een piek op 10 november 2009?

Stel je voor, we zijn in november 2010 aanbeland. We vergelijken de bezoekersaantallen van deze maand met dezelfde maand in 2009.  Op 10 november 2009 zien we een piek in de bezoekersaantallen:

446bezoeken

Vaak is niet in één opslag  duidelijk wat de oorzaak van deze piek was, zeker niet een jaar na dato.  Echter, Google Analytics heeft nu de mogelijkheid om een notitie te maken voor een dag, zodat je later makkelijk de verklaring kunt teruglezen. Dit kan met de functie “create new annotation”:

newannotation

Vervolgens kan je de notitie maken voor deze dag. In dit geval was er op 10 november een nieuwsbrief verstuurd:

nieuwsbrief

Het eindresultaat is dat je per dag kunt zien of er een notitie is gemaakt en wat er genoteerd is. Daarbij heb je de keuze om deze notitie ook voor anderen zichtbaar te maken.

notitieinGAMeerwaarde notities

Wanneer zou je een notitie moeten maken? Denk hierbij aan de volgende situaties:

•    In het nieuws (effect storing Vodafone netwerk op bezoekersaantallen)
•    Doorgevoerde aanpassingen in de Google Analytics meting
•    Lancering grote (offline) campagne
•    Seizoensinvloeden (effect weeralarm KNMI op bezoek buienradar.nl)

Het consistent blijven noteren van bijzondere omstandigheden is zo gebeurd en kan je in de toekomst veel kopzorgen besparen. Kortom, een zeer nuttige tool die erg intuïtief en gebruiksvriendelijk is uitgewerkt.

Overige updates
Naast deze notitie-feature, zijn de volgende updates aangekondigd op de SES:

•    Custom Variables (de opvolger van de setvar-functie) zijn beschikbaar voor aangepaste rapporten en  segmentatie;
•    Nieuwe tracking code setup wizard. Hierdoor wordt het makkelijker om de juiste meetcode in te stellen voor websites met subdomeinen en/of meerdere eigen externe domeinen;
•    Update van de Google Analytics API. Meer metrics worden beschikbaar en ook hier komt de segmentatie-functie beschikbaar.

Kortom, Google Analytics sluit het jaar 2009 af met een leuke bonus met een aantal waardevolle toevoegingen. Wij kijken uit naar 2010.

Dit artikel is ook verschenen op Marketingfacts

7 reacties

 • Pieter Bezuijen 20 december 2009 at 21:01

  Hallo Auke,

  Deze optie mis ik al sinds ik begonnen ben met Google Analytics. Ik had al bedacht om zoiets zelf te (laten) maken, waarbij dan gebruik gemaakt wordt van de API. Mooi dat dit nu gewoon ingebouwd is. Weet je wanneer dit echt beschikbaar komt? De nieuwe tracking wizard heb ik namelijk al wel gezien, maar deze notities kan ik nog niet terugvinden…

  Mooi artikel in ieder geval!

  Pieter

 • Auke Molendijk 22 december 2009 at 11:43

  @ Pieter: helaas kan ik je niet vertellen wanneer de notities beschikbaar komen. Google Analytics heeft aangekondigd deze functie “de komende weken uit te rollen” over alle GA-accounts. Het is dus even afwachten… Laat je weten wanneer je de notities terugziet in Google Analytics?

 • Auke Molendijk 14 januari 2010 at 09:47

  Ik zie bij veel van mijn klanten dat de notities nu beschikbaar zijn geworden. Dus het zou best kunnen dat je vanaf vandaag toegang hebt tot notities

 • Pieter Bezuijen 14 januari 2010 at 11:08

  De notities zijn inderdaad nu ook beschikbaar: erg leuk, dan kunnen we hiermee aan de slag.

  Excuus dat ik op vorige reactie niet meer gereageerd had: decemberdrukte 😉

 • Erik 19 januari 2010 at 13:11

  Ik dacht dat ik de notities in mijn hele account had. Maar nu zie ik dat enkele websites in mijn analytics account wel notities hebben en andere niet.

  Heeft iemand anders dit gezien? Zijn er misschien instellingen die verhinderen dat bij bepaalde sites notities mogelijk zijn?

 • Auke Molendijk 21 januari 2010 at 11:08

  @ Erik

  Wat je ziet klopt. Als je meerdere Google Analytics accounts hebt, hebben sommige wel en sommige geen notities. De notities worden gefaseerd ingevoerd, ik vermoed dat de oudere Google Analytics accounts nu al notities hebben, maar de nieuwere nog niet. Het heeft dus niets met instellingen te maken. Nog even geduld en de notities zijn voor alle Google Analytics accounts beschikbaar.

 • Frank Dittner 27 januari 2010 at 09:24

  Volgens mij is het huist andersom, de nieuwe account hebben wel de notities en de oudere accounts niet, in ons geval in ieder geval (en alle accounts staan met de nieuwste versie van de tracking code)

Het is niet mogelijk om te reageren.