Resultaten Web Analytics Onderzoek

Facebooktwitterlinkedin

Ongeveer 4 maanden geleden stond op dit weblog van mij een oproep aan alle interne web analytics (data) gebruikers om een vragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst werden deelnemers gevraagd naar de ervaringen met web analytics in hun organisatie. In dit artikel een kort overzicht van de voornaamste resultaten.

Het complete onderzoek is gratis aan te vragen op de website van Traffic4u.

Van de respondenten vindt 66% dat de potentiële toegevoegde waarde van web analytics voor hun organisatie veel tot zeer veel is. Terwijl slechts 28% van de respondenten aangeeft dat deze potentie ook daadwerkelijk voor hun onderneming wordt waargemaakt.

Hoe wordt dit gat tussen theorie en praktijk veroorzaakt? Wanneer dit direct werd gevraagd aan de respondenten werden soms uitgebreide omschrijvingen achter gelaten. Zo schreef één respondent:

Van sommige collega’s kreeg ik scheve ogen omdat ze jaloers zijn dat marketing en omzet in onzienbare tijd zijn verbeterd.

Een ander respondent schreef het volgende:

Eigenwijze marketeers die het niet leuk vinden dat web analytics genadeloos bloot legt wat wel en niet werkt!

Van het totaal aantal respondenten gaf 55% aan dat zij vinden dat de rest van de organisatie nog vastzit in een traditionele (marketing) gedachtegang en dat daardoor te weinig prioriteit wordt gegeven aan web analytics. De tweede meest genoemde barrière van web analytics (43%) is een gebrek aan een visie voor het web analytics ‘proces’. Zo zouden de duidelijke prestatie indicatoren voor het online kanaal nog te veel ontbreken.

Om erachter te komen wat nou de onderliggende oorzaak is van alle web analytics obstakels werd elke vraag in de vragenlijst gegroepeerd vijf belangrijke web analytics attributen (1) toegankelijkheid, (2) aansluiting, (3) eenvoud (of moeilijkheidsgraad), (4) zichtbaarheid en (5) meerwaarde. Wat blijkt, gemiddeld genomen wordt de aansluiting van web analytics op de organisatie structuur/werkwijze/cultuur het laagst beoordeeld.

Verrassend is het dan ook niet dat de voornaamste aanbeveling voortkomend uit dit rapport  de volgende is:  Om web analytics tot een succes te brengen in een organisatie is het belangrijk dat de bedrijfsvoering omtrent web analytics centraal staat en niet de data. Een verschuiving dus van de focus op technlogie (de auto) naar de omliggende processen en de mensen (het rijbewijs). Overige aanbevelingen en resultaten zijn te vinden in het complete onderzoeksrapport.

Het complete onderzoek is gratis aan te vragen op de website van Traffic4u.

Overige onderwerpen in het onderzoeksrapport zijn:

 • Welk cijfer gebruikers zichzelf  geven voor de diverse aspecten omtrent web analytics.
 • Een compleet uitgebreid overzicht van de vijf belangrijkste web analytics succesfactoren
 • Hoe een specifieke functiegroepen tegen web analytics aankijken.
 • Een overzicht van de meest gebruikte web analytics pakketten in Nederland.
 • Hoe web analytics pakketten scoren op verschillende web analytics activiteiten.
 • Hoe de aansluiting met web analytics verbeterd kan worden.
 • Hoe het onderzoek te generaliseren is.
 • …en nog veel meer.

2 reacties

 • Daniel Markus 12 april 2010 at 15:24

  Hi Mark,

  Erg mooi onderzoek. Ik zou het graag eens met je doorlopen want het is een mooi vervolg op mijn onderzoek van 2 jaar geleden.

  Ik ben ook benieuwd naar een paar kruisverbanden zoals tevredenheid van Google Analytics bezoekers vs. de gebruikers van andere pakketten. En zo kan ik nog wel een paar zaken bedenken.

  Ik hoor graag van je.

  Met vriendelijke groet,

  Daniel Markus

 • Mark 12 april 2010 at 17:09

  Hey Daniel,

  Bedankt voor je reactie. In het complete rapport wordt ook verwezen naar jouw eerdere onderzoek. Lijkt me interessant om het door te bespreken. Als je een e-mail wilt sturen naar vankasteren @ traffic4u .nl kunnen we vervolgens een afspraak maken!

  Ben je overigens al in het bezit van het complete onderzoeksrapport?

Het is niet mogelijk om te reageren.