Starten met Web Analytics: waar staat uw organisatie?

Facebooktwitterlinkedin

Inzicht in het gedrag van de bezoekers van je website, wie wil dat nu niet? Web Analytics is het vakgebied dat gaat over deze vraag. In de praktijk laten veel bedrijven grote kansen liggen om Web Analytics data te vertalen naar concrete verbeteringen. Om deze bedrijven op weg te helpen met het behalen van online successen, start Traffic4u een nieuwe reeks artikelen over Web Analytics. Met de toepasselijke titel: “Starten met Web Analytics”, zullen we in tien praktische artikelen de lezer op het juiste spoor zetten om Web Analytics binnen de organisatie van de grond te krijgen.

Waar staat mijn organisatie?

Web Analytics kan vele gedaanten aannemen binnen organisaties. Waar het ene bedrijf af en toe eens een uitdraai van de bezoekersaantallen maakt, is het andere bedrijf intensief bezig met het testen van verschillende pagina’s. Al lerende krijgen veel bedrijven in de gaten hoe krachtig Web Analytics is, ze maken als het ware een levenscyclus door met verschillende fasen:

WA_levenscyclus

De hoogte van de lijn staat voor het aantal organisaties per fase. De figuur is gebaseerd op de dagelijkse praktijkervaringen van de Web Analytics Consultants van Traffic4u, die zich hebben laten inspireren door de Innovatie Adoptie Curve van Everett Rogers. In iedere fase heeft Web Analytics voor de organisatie een andere invulling:

Fase 0: Ad Hoc
Een IT’er heeft eens Web Analytics pakket op uw website gezet. Hartstikke leuk, want je kunt nu zien hoeveel bezoekers er op je site komen en hoeveel pagina’s er worden bekeken. Af en toe kijkt iemand eens naar deze statistieken, en deze statistieken worden voor kennisgeving aangenomen.

Fase 1: Controle
Web Analytics wordt in deze fase al wat serieuzer. Er worden al doelen gesteld op basis van de data. Marketing heeft interesse gekregen in de statistieken en kijkt ook of de (offline) marketinginspanning resulteren in het behalen van de online doelen. In deze fase heeft Web Analytics dus met name een controlerende functie. Maar echt de website gaan aanpassen en optimalisen is in deze fase vaak nog een brug te ver.

Fase 2: Optimalisatie
Hier gaat Web Analytics nog een stapje verder. Er worden inzichten verkregen in de data, slecht presterende pagina’s worden aangepast of er wordt getest met nieuwe varianten. In deze fase worden ook echt veranderingen doorgevoerd aan de website, om zo gestelde doelen te behalen en de gebruikerservaring te verbeteren.

Fase 3: Strategisch
Deze fase hebben maar heel weinig bedrijven bereikt. Hier wordt Web Analytics op strategisch niveau bedreven. Het bedrijf heeft een aparte Web Analytics afdeling, waarbij de website vaak het centrale punt van het bedrijf is. Denk aan bedrijven als Bol.com en Wehkamp, waar een conversieverbetering van 0,1% al duizenden euro’s verschil kan betekenen.

In de praktijk zien we dat veel bedrijven zich in Fase 0 of fase 1 bevinden. Welke fase omschrijft de situatie in uw organisatie het beste? Als uw bedrijf zich in fase 0 of fase 1 bevindt, dan is voor u de komende serie “Starten met Web Analytics” zeker het volgen waard! Hierbij alvast een greep uit de reeks van de komende artikelen:

•  Hoe komen bezoekers op mijn site? Inzicht in alle on- en offline  verkeersbronnen.
•  Wat geeft mijn website bestaansrecht? Instellen van doelen.
•  Gratis marktonderzoek: inzicht in de interne zoekfunctie.
•  Waar gaat het mis? Vind de pagina’s die voor verbetering vatbaar zijn.

11 reacties

 • BJ 8 september 2009 at 14:13

  Hoi Auke,

  Laat het volgende artikel maar komen, ik lees mee. Had alleen een andere titel voor dit artikel verwacht van jou. Iets meer in de trant van “Help” en dan nog wat.. 😉

 • Michel Tel 8 september 2009 at 16:36

  Goed initiatief, goed artikel… zal het op de voet volgen.

 • Eric 8 september 2009 at 21:22

  Ik sluit mij aan Auke,
  Ga er zeker wat van opsteken!

 • Auke 9 september 2009 at 16:31

  @ BJ: Ik ben inderdaad uitgehelpt. Succes met Jurjen, zag je bericht op Twitter.

  @ Eric: Bedankt voor het vertrouwen. Als je verzoekjes hebt dan weet je me te vinden.

 • Rupan 11 september 2009 at 11:54

  heel interessant, het is een opkomende trend! ben benieuwd naar volgende artikel 🙂 heel goed en ga zo door 😀

 • judith van groen 11 september 2009 at 12:43

  Heel intressant. Ben nu al benieuwd naar het volgende artikel.

 • Lorette 15 september 2009 at 15:41

  Hoi Auke,

  Wij zitten dus in fase 1, maar met jullie hulp komen we hopelijk snel in fase 2.

  Ik lees graag mee hoe jullie dat doen!

  grt. lorette, CDC Kliniek voor tandzorg

 • CL 5 oktober 2009 at 23:02

  Heel intressant. Ben nu al benieuwd naar het volgende artikel.

 • Pingback: 2 jaar bij Traffic4u, wat is er allemaal gebeurd? | Ik zoek een Marketeer.nl

 • Pingback: Starten met Web Analytics: weg met verplichte registratie! | Traffic4u - Online marketing weblog

 • Jurjen de Jonge 4 april 2014 at 16:16

  Bedankt voor deze informatie zal het gaan gebruiken voor mijn persoonlijke site!

Het is niet mogelijk om te reageren.